Monien kyselyjen jälkeen on jäsenille tiedoksi on laadittu toimintaohje, miten toimia avantosaunalla.
Vanhat jäsenet jo nämä asiat osaavat, lähinnä uusille on tahdottu tehdä tutuksi miten saunalla toimitaan.
Avantosaunalla otamme toisemme huomioon ja teemme parhaamme kaikkien viihtymisen mahdollistamiseksi.
Kun saavumme saunalle, on hyvä kurkata pukuhuoneeseen, sillä jos kaikki naulakot ovat täynnä, on saunakin luultavasti ruuhkainen. Teemme tilanteesta omat johtopäätöksemme.
Pukuhuoneessa riisumme vaatteet naulakoihin ja jätämme penkit tyhjiksi istumista varten. Muistamme viedä omat tavaramme pois, koska saunalla ei ole tiloja löytötavaroiden säilytykseen.
Tuntuu mukavalta, jos tervehdimme toisiamme niin pukuhuoneeseen kuin löylyhuoneeseenkin tullessamme. Muistamme sanoa heipat myös pois lähtiessämme. Näin tulee muillekin selväksi, että olet lähtenyt etkä ole jäänyt järveen.
Ennen saunomista käymme suihkussa tai järvessä. Pyrimme välttämään voimakkaita tuoksuja, joista osa meistä kärsii.
Emme tule saunalle päihtyneenä emmekä tuo sinne alkoholijuomia. Päihtymys aiheuttaa riskejä, joilla voi olla kohtalokkaat seuraamukset. Saunassa käyntien välillä on hyvä juoda reilusti vettä, ettei tule huono olo.
Kuljemme varovasti. Emme sukella tai hyppää veteen. Pään kastelu voi olla vahingollista.
On hyvä käyttää tossuja tai kenkiä, jotka eivät luista. Tossut voivat säästää paitsi liukastumisilta, myös pöpöiltä varpaanväleissä. Jotkut suosivat myös käsineitä ja päähineitä.
Kaiteita käytämme siellä, minne sellainen on asennettu – niin sisällä kuin ulkona. Saunassa on kaide liikunta-rajoitteisten käyttöä varten sekä inva-merkillä osoitettu paikka. Sinne kulkutien pidämme mahdollisuuksien mukaan esteettömänä ja vapautamme tarvitsijalle. Mikäli joku tarvitsee apua paikalle kiipeämisessä tai sieltä poistumisessa, emme pahastu avunpyynnöstä ja katsomme, että alempana istuvat antavat tietä poistujalle.
Veteen menemme hyvässä järjestyksessä rauhallisesti, ensikertalaiset parhaiten selkä selälle päin. Käsillä voi pitää portaista kiinni ja kastautua. Ei niillä muilla niin kiire saa olla.
Emme ui yksin, mikäli voimme sitä välttää. Emme jätä toista yksin avantoon, vaan katsomme, että hänkin pääsee pois.
Avantosaunassa heitämme löylyä, koska muuten tulee vilu. Jos heitämme liikaa kerralla, löylynautinto voi mennä pilalle. Sopu sijaa antaa lauteillakin. Löylynheittäjän paikka on yleensä kuumin. Lähempänä ovea, samoin kuin alemmilla lauteilla, on viileämpää. Valitsemme paikkamme mahdollisuuksien rajoissa sen mukaan, minkälaisista löylyistä pidämme.
Ystävällisesti koetamme tehdä tilaa järvestä tulijoille, emmekä jää seisoskelemaan oven rakoon päästämään löylyjä harakoille. Jos löylyä ei ole mielestämme riittävästi tai sitä on liikaa, voimme mainita siitä löylynheittäjälle ystävällisesti. Löylynottokilpailuja emme suosi.
Usein juttelemme saunassa mielellämme aiheista, jotka sopivat kaikkien korville. Emme pahastu, jos joku tuntematonkin liittyy keskusteluun. Uskontoon ja politiikkaan liittyvät aiheet jätämme mieluummin käsittelemättä. Hyväksymme erilaisuutta ja suvaitsemme kaikenlaisia ihmisiä.
Noudatamme aukioloaikoja, emmekä viivyttele niin että ovensulkija joutuu odottelemaan.
Seuraamme mahdollisuuksien mukaan yhdistyksen tiedottamista niin saunan seinillä, sosiaalisessa mediassa kuin nettisivuillakin. Näin tiedämme, jos saunalla on esim. jokin tapahtuma, joka saattaa aiheuttaa ruuhkaisuutta. Pyrimme myös osallistumaan yhdistyksen kokouksiin. Tällä ohjeistuksella toivomme voivamme luoda saunomisesta miellyttävän kokemuksen meille kaikille.
Kiitos kun jaksoit lukea tämän läpi.